Teknik destek saatleri : 10:00 / 20:00 Teknik destek saatleri : sabah 10:00 akşam 20:00 arasıdır.
  • Sepet

adet bildiriminiz bulunmaktadır.

Sepetinizde Ürün Bulunmamaktadır.

0 Destek TALEBİ OLUŞTUR
Bİrtema Blog Yazıları

Wordpress hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınız için bir yanıtımız var

WordPress’de Metin ve Görsel Editörü
17 Şubat 2020Destek Ekibi
PAYLAŞ!

WordPress’de Metin ve Görsel Editörü

WordPress’de iki farklı yazı editörü yer almaktadır. Klasik metin editörü ve görsel editöre olarak ikiye ayrılan bu seçeneklerin her ikisinin de avantajı ve dezavantajları bulunmaktadır. WordPress editörünü kullanarak temel HTML ve yazı oluşturmak, paylaşımlarınızın çok daha kolay bir şekilde yayınlanmasını da sağlar.

WordPress’de Yazı Oluşturma Süreci

Hem Gutenberg hem de klasik editörde iki farklı düzenleme moduyla karşılaşırsınız. Yani WordPress iki adet düzenleme modu sunacaktır. Klasik editörü tercih eden kullanıcılar düzenleme modlarının yan yana olduğunu fark edebilir ve anlık düzenlemeler yapabilir. Görsel editörün görünüşü ise aşağıdaki gibi olacaktır;

WordPress metin editöründeki görünüm ise;

Ayrıca WordPress 5.0 sürümünün yayınlanmasından sonra Gutenberg, varsayılan editör olarak kabul edilmiştir. Bu editör seçeneğiyle çok daha zengin içerikler oluşturulabilir. İki farklı düzenleme moduna sahip olan Gutenberg editöründe, editörler arasında geçiş yapmak için üst üste 3 noktalı tuşa basmanız gerekiyor.

Eğer HTML olarak düzenlemeyi seçerseniz, metin aşağıdaki gibi görünecektir.

Görsel editöre baktığımızda, tercih ettiğiniz kelime işleme yazılımları, formatlamak adına kullanıcılara bazı tuşlar sunar. Fakat WordPress görsel editörüyle meydana getirdiğiniz yazının HTML formatlı olduğu unutulmamalıdır. Bu kapsamda kullanılacak her tuş, farklı bir HTML eklentisini temsil etmektedir.

WordPres’de Görsel ve Metin Editörü

WordPress’de her iki editör de farklıdır. Görsel editörde istenmeyen formatlama hataları alınabilirken aynı zamanda güzel sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bir örnek verecek olursak, içerik kopyala-yapıştır yaptığınız zaman içerikler görsel editörde çok daha güzel görünecektir. Fakat metin editöre geçiş yapıldığında farklı etiketlerle karşılaşabilirsiniz.

Sıklıkla yaşanan bu durum web sitelerin yavaşlamasına neden olacak ve SEO’sunu da olumsuz yönde etkileyecektir. Metin editöründe birtakım HTML etiketleri eklendikten sonra görsel editöre geçilmesi halinde, etiketlerin yalınlaştırılmış haliyle karşılaşılabilir. Son olarak format üzerinde gerçek bir kontrole sahip olmak isteyen kullanıcılara genelde metin editörle devam edilmesi tavsiyesi yapılır. Öyle ki gelişmiş kullanıcılar günümüzde metin editörü kullanmaktadır. 

WordPress’de HTML Bilgilerinin Önemi

Temel HTML bilgisine sahip olmak, WordPress’de metin editörü kullanmak için oldukça faydalıdır. İlk olarak metin editörü kullanmak için HTML etiketlerini bilmek gerekiyor. Bu konuda bir örnek verecek olursak, kalınlaştırma yapmak istediğiniz bir kelime için <strong>kelime</strong> etiketi kullanılmalıdır. İtalik harflerle kelime oluşturmak için de <em>kelime</em> etiketi kullanılabilir.

İşlemden sonra karşılaşılacak sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.

Her kullanıcı ihtiyacına göre dilediği kadar etiket kullanabilir. Aşağıda, WordPress metin editöründe stillerin formatlanabilmesi için kullanabileceğiniz birtakım etiketler paylaşılmıştır.

Metin Editöründe Paragraf Etiketi Nasıl Kullanılır?

Paragraf etiketi, WordPress metin editöründe mutlaka bilinmesi gereken etiketlerden biridir. Paragrafa başlamak için kullanılacak etiket, <p>paragraf</p> ile başlamaktadır.

Ardından bu tablodaki etiketlerden faydalanarak farklı formatlama seçeneklerini kullanabilirsiniz. Fakat HMTL’nin sayfa sonundaki işaretleri görmezden geleceği unutulmamalıdır. Yani paragraflar arasında yer alan boşluklar, tarayıcınızda görüntülenemez.

Sayfa sonu işaretlerini aşağıdaki gibi eklerseniz, yayınlanmış yazılarınızda herhangi bir fark olmayacaktır.

WordPress’de yazılarınızı formatlarken metin editörünü kullanmak yararlı sonuçları beraberinde getirir. Fakat görsel editörün kullanılması daha pratiktir. Bilinmesi gereken en önemli nokta, metin editörünün uygun bir şekilde kullanılması için temel HTML bilgisine sahip olunması gerektiğidir. 

Bu web sitesi, hizmetlerimizden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanır.