Teknik destek saatleri : 10:00 / 20:00 Teknik destek saatleri : sabah 10:00 akşam 20:00 arasıdır.
  • Sepet

adet bildiriminiz bulunmaktadır.

Sepetinizde Ürün Bulunmamaktadır.

0 Destek TALEBİ OLUŞTUR
Bİrtema Blog Yazıları

Wordpress hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınız için bir yanıtımız var

WordPress’de Slug Nedir
25 Eylül 2019Destek Ekibi
PAYLAŞ!

WordPress’de Slug Nedir

Slug’ın Türkçe’deki karşılığı ‘Yazı Kısa İsmi’ olarak geçmektedir. WordPress’de slug nedir diye merak edenler için hazırladığımız bu makalede, SEO optimizasyonlu ve kullanıcı dostu slugların nasıl kurulabileceğini öğrenecek ve daha önce karşılaşmadığınız önerileri takip edebileceksiniz.

WordPress’de Slug Nedir? Nasıl Ayarlanır?

Tarayıcı’da domain’den sonra gelen ve içeriğinize yönlendirilen metin, WordPress’te slug olarak bilinir.

Web sitenize yeni bir içerik eklediğiniz zaman WordPress, permalink ayarlarınızla beraber otomatik olarak slug oluşturmaktadır. Bu slugların nasıl oluştuğunu görebilmek için kullanıcı panelinden ‘Ayarlar’ ve daha sonra ‘Kalıcı Bağlantılar’ butonuna tıklamanız yeterlidir. Genelde varsayılan slugların arama motorları için yararlı olduğu söylenemez. Yani otomatik oluşturulan bu sluglar üzerinde birtakım ayarlar yapmanız tavsiye edilir.

WordPress’de slug ayarlamak için öncelikle bilmeniz gereken iki temel kural vardır. Bunlardan birincisi, boşlukları tire (-) işaretleriyle değiştirmektir. Diğeri ise sadece küçük harfler kullanmanız gerektiğidir. Otomatik olarak kullanıcılar için bu kuralları düzelten WordPress’de ayrıca sayfa, yazı, etiket ve kategori ile yazar slugları hakkında bilgi sahibi olmanızda yarar var.

WordPress Yazar Slug’ı

Web sitenizde büyük bir yazar topluluğu var ise ya da haber sitesi yönetiyorsanız, yazarlar için ayrı ayrı slug oluşturabilirsiniz. Ancak varsayılan olarak WordPress yazar slug’ı düzenlemeye izin vermediği için eklentilerden yardım almanız gerekecek. Edit Author Slug eklentisini indirerek kurduktan sonra sırasıyla ‘Kullanıcılar’ ve ‘Tüm Kullanıcılar’ bölümüne gidebilir ve kullanıcıyı seçtikten sonra ‘Düzenle’ butonuna basabilirsiniz. Bu işlemlerin ardından ‘Yazar Slug’ı Düzenle’ seçeneğine ulaşana kadar aşağıya doğru sayfayı kaydırabilirsiniz. İstediğiniz slugı girdikten sonra ‘Kullanıcı Bilgisini Güncelle’ butonuna tıklayarak değişiklikleri kaydedebilirsiniz.

Etiket ve Kategori Slug’u

Oluşturduğunuz her etiket ya da kategori için WordPress tarafından otomatik slug atılacaktır. Ancak kendi slugını ayarlamak isteyenler ilk olarak kategori oluşturmalı ve daha sonra aşağıda sıralayacağımız işlemleri yapmalıdır.

Kategori sluglarını sorunsuz olarak ayarlamak için önce ‘Yazılar’ butonuna ulaşın. Ardından da ‘Kategoriler’ sekmesine tıklayın. Üzerinde düzenleme yapmak istediğiniz kategoriye eriştikten sonra ‘Düzenle’ye basarak slugınızı slug kutusuna girin. Son aşamada ise ‘Güncelle’ sekmesine tıklayarak işlemi tamamlayın.

Kategori slugları gibi etiket sluglarını değiştirmek de son derece basittir. Bu işlem için önce ‘Yazılar’ kısmına daha sonra da ‘Etiketler’ bölümüne ulaşın. Düzenleme yapmak istediğiniz etiketleri bulduktan sonra ‘Düzenle’ tuşuna basarak işlemleri tamamlayabilirsiniz.

WordPress’de Sayfa Slug’ı

WordPress yeni sayfa ekle kısmında ‘Düzenle’ye tıklayarak sayfa slugınızı girebilir ve ardından ‘Tamam’a basabilirsiniz. Ayrıca sayfanızın kalıcı bağlantı URL’si, sayfa ismi kutusunun hemen altında yer almaktadır.

Kategori ve Etiket Slug’ı

WordPress’de Yazı Slug’ı

Yazılarınızı düzenlerken ya da içeriğinizi yazarken ayarlayabileceğiniz yazı slug’ı için ilk olarak yazının başlık kutusunun altına doğru ilerleyin. Burada kalıcı bağlantı URL’sini bulacaksınız. Eğer kalıcı bağlantı burada yok ise öncelikle başlık girmeniz gerekecektir. Bağlantıyı belirledikten sonra ‘Düzenle’ butonuna basarak slugınızı düzenleyebilirsiniz. İşlemin ardından ‘Tamam’ tuşuna basmayı da unutmayın

WorPress’de Slug Ayarlama Önerileri

WordPress slug ayarlamalarınızı daha kaliteli bir şekilde yapmanız için birtakım önerilere ihtiyacınız olacaktır. Kelime seçimi, tanımlayıcılar, anahtar kelime hedefi ve yönlendirme gibi öneriler ile daha başarılı bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Yönlendirme: WordPress’de slug değiştirdiğiniz zaman URL’nin tamamı değişmektedir. Bu durum, arama motorlarının ve kullanıcıların içeriğinizi eski URL ile bulamamalarına neden olur. O halde eski slugdan yeni sluga mutlaka 301 yönlendirmesi yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Kelime Kullanımı: Slug oluştururken gereksiz kelimeleri kullanmamanız tavsiye edilir. Özellikle de ‘şu’, ‘ve’, ‘bir’ ve ‘ile’ gibi herhangi bir etkisi olmayan kelimeler kullanmanız, SEO açısından da zararlıdır. Ayrıca Yoast SEO eklentisi sayesinde bu sözcüklerin kalıcı bağlantıdan çıkması mümkündür.

Anahtar Kelime Hedefi: SEO sıralamasına girmek için bazı anahtar kelimeleri kullanmanız gerekiyor. Bu nedenle slugınızda anahtar kelimelerin olması, SEO bakımından üstünlük sağlayacaktır. Ayrıca hedeflediğiniz anahtar kelimeleri direkt olarak slugınızda kullanabilirsiniz.

Bu web sitesi, hizmetlerimizden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanır.